Programi opreme

Automatika prolaza

Sustavi automatike prolaza mogu se koristiti kao samostalni sustavi ili kao sastavni dio većeg sustava koji obuhvaća i neke elemente kontrole prolaza, videonadzora, vatrodojave ili ostalih sustava. U pravilu se radi o mehaničkom onemogućavanju prolaza osobama bez ovlasti za prolaz i automatskom propuštanju, bez pomoći drugih ljudi, osoba koje imaju ovlasti za prolaz. Mogućnosti integracije su brojne, a ozbiljnost u izvedbi neophodna kako bi se izbjegle neželjene posljedice i kako bi sustav pravilno radio. Vjerojatno se ne želite zateći iza blokiranih izlaznih vrata u slučaju požara ili ostati na parkiralištu zato što se rampa ne podiže izvan radnog vremena.

Jednostavan primjer samostalnog sustava predstavlja ulazna rampa na ulazu na parkiralište koju možete podići i spustiti putem daljinskog upravljača koji imate u vozilu. Postoji niz elemenata kojima možete upravljati na ovaj način, počevši od rampi i kliznih vrata na ulazu u dvorište preko mehaničkih barijera na stadionima koje se otvaraju nakon očitanja karte pa sve do barijera na ulazu u WC koji se može koristiti tek po ubacivanju kovanice u uređaj.

Složeniji sustavi mogu povezivati razne sustave međusobno pa navodimo neke od primjera koji su korisni obzirom da utječu na sigurnost, a istovremeno ubrzavaju procese u Vašem poslovanju:

  • Automatsko otvaranje rampe nakon optičkog prepoznavanja registracije ili RF prepoznavanja ugrađenog beskontaktnog čipa
  • Otvaranje svih izlaznih vrata i rampi u slučaju požara
  • Zaključavanje određene prostorije nakon isteka radnog vremena uz mogućnost ulaska samo određenih osoba
  • Korištenje beskontaktnih kartica za otvaranje ulaznih vrata u kritične dijelove tvrtke
  • Automatski sustavi za naplatu parkiranja i omogućavanja izlaza s parkirališta